Sunt atâtea lucruri pe care aş fi vrut să le ştiu în momentul în care am împlinit 20 de ani. Multe decizii luate de atunci încoace mi-au afectat viaţa spre bine, dar trebuie să recunosc că şi spre mai puţin bine, de multe ori… Adevărul este că mulţi dintre noi suntem nepregătiţi sau ne-echipaţi pentru a lua aceste decizii importante acum, dar sper că această scurtă listă să te ajute să înveţi cum să trăieşti cât mai frumos această decadă. Îmi vei putea mulţumi mai târziu…

1. Trăieşte sub nivelul la care ai putea să-ţi permiţi

Fă o vizită la unul dintre multele magazine de retail ca să vezi câtă lume aşteaptă la rând să-şi cumpere lucruri şi lucruri cu plata în rate. Priveşte apoi doar o clipă lucrurile pe care dai banii în fiecare lună… Vei afla cu siguranţă ce lucruri sunt importante pentru tine, şi vei rămâne poate uimit cât de uşor se duc banii pe lucruri neînsemnate. De aceea a-ţi organiza resursele cu înţelepciune deseori atârnă de abilitatea ta de a trăi cu mai puţin decât poţi să-şi permiţi.

2. Trăieşte viaţa ca o aventură, nu te mulţumi doar să o priveşti cum trece

În momentul în care vieţile noastre devin aranjate într-un mod rigid, se prea poate să ratăm oportunităţi extraordinare. În caz că simţi că astăzi nu eşti tocmai omul potrivit la locul potrivit, ia-ţi timp să încetineşti şi să vezi unde te-ar putea duce Dumnezeu. Cu El viaţa e o aventură extraordinară! Dumnezeu vrea ca tu să fi omul potrivit la locul potrivit în această viaţă pe care o ai.

3. Onorează-L pe Dumnezeu cu resursele tale

Unii dintre noi avem talente remarcabile, în timp ce pentru alţii Dumnezeu are binecuvântări financiare şi înţelepciune de a prospera. Indiferent de poziţia în care ne aflăm, Dumnezeu ne cheamă să fim buni ispravnici cu resursele pe care El ni le-a încredinţat. A-l onora pe Dumnezeu, recunoscând că El este sursa talentului nostru şi sursa binecuvântărilor noastre, este o disciplină cultivată în timp, dar extrem de importantă.

4. Creează-ţi o imagine clară a partenerului de viaţă dorit

Ia o foaie de hârtie şi recunoaşte acele trăsături, atât fizice cât şi emoţionale, care sunt importante pentru tine în ce priveşte partenerul de viaţă la care visezi. Apoi aşteaptă-l şi roagă-te în mod constant pentru el sau ea.

5. Nu te mai lupta cu Dumnezeu

Ascultarea noastră de Dumnezeu şi dezvoltarea caracterului nostru sunt strâns legate una de cealaltă. Dar o viaţă de ascultare nu se dezvoltă peste noapte; mai degrabă, începe prin a asculta de Dumnezeu în lucrurile mici şi aparent neînsemnate. Fiecare zi e un test al ascultării noastre faţă de Dumnezeu. (Proverbe 16:9)

6. Aşteaptă timpul perfect al lui Dumnezeu

În filmul “Bruce Almighty”, Bruce (Jim Carey) este Dumnezeu pentru o zi (aşa cum a fost şi tradus de fapt numele filmului în română) şi din această postură de Dumnezeu, Bruce răspunde tuturor rugăciunilor cu “Da”  fapt ce generează un haos de care probabil vă aduceţi aminte din film. E adevărat. Dacă Dumnezeu ne-ar răspunde rugăciunilor exact cum am vrea noi şi la timpul dorit de noi cu siguranţă haosul ar cuprinde planeta Pământ. Aşteptarea în schimb, are darul de a ne aduce mai aproape de Dumnezeu, de a ne face mai sensibili la şoapta Duhului Sfânt. Crescând într-o lume care-şi doreşte toate lucrurile instant, e adevărat că aşteptarea poate fi extrem de grea însă Dumnezeu va face orice lucru frumos la vremea lui!

7. Nu te mulţumi cu mai puţin decât ceea ce are Dumnezeu pentru tine

Esau şi-a vândut dreptul de întâi născut fratelui său Iacov pentru o ciorbă care să-i potolească foamea de moment (Geneza 25:29-34). Pare ridicol, dar de câte ori nu alegem şi noi o scurtă şi temporară eliberare de moment în loc să aşteptăm binecuvântările reale ale lui Dumnezeu.

8. Fă-ţi timp pentru a te reface

Ca şi creştini, uneori e greu să punem propriile noastre nevoi înainte, dar pentru a-i putea ajuta pe alţii trebuie să avem mereu ceva de oferit. De aceea învaţă să-ţi faci timp să te reîncarci şi să te refaci periodic. Petrece timp de unul singur cu Dumnezeu şi lasă-L să te umple cu puterea Sa, cu înţelepciunea Sa, cu pacea Sa de care ai atâta nevoie.

9. Fii critic cu biblioteca ta

De obicei când vizitez un prieten pentru prima dată, mă simt atras spre bibliotecă, pentru că recunosc foarte multe lucruri despre acea persoana doar privind titlurile printre rafturi. Te-ai întrebat şi tu oare ce fel de idei şi gânduri transmit cărţile din biblioteca ta despre tine? Cine eşti tu citind ceea ce citeşti?

10. Plăteşte-L pe Dumnezeu, plăteşte-te pe tine, şi plăteşte-ţi facturile

Când vine vorba de bani, zeciuiala este o investiţie pentru eternitate şi ar trebui să fie practicată întotdeauna cu bucurie. Apoi, învaţă să economiseşti în fiecare an pentru a te răsplăti cu o vacanţă care să te reîncarce pentru un nou sezon de muncă. Nu în ultimul rând, plăteşte-ţi facturile la timp şi integral.

11. Stabileşte-ţi perspectivele

Nu eşti niciodată atât de bun sau atât de rău pe cât îţi spun cei din jur că eşti. Fă aşadar un inventar al punctelor tale puternice şi slabe. Fi sincer cu tine însuţi. Înflăcărează-ţi darurile şi construieşte-ţi personalitatea în jurul lor. Pregăteşte-te astfel pentru reuşită. Citeşte Proverbe 3:3-6.

12. Investește în oameni

Nici o bogăţie, cât de mare ar fi, nu are puterea de a împlinii nevoia oamenilor după dragoste, grijă şi încurajare. De aceea o disciplină extrem de importantă e aceea de a scrie biletele de încurajare. Lasă-i pe cei din jur să ştie că îţi pasă de ei!

13. Fă-ţi datoria

Lucrează din greu şi cu toată seriozitatea. Dar nu fi atât de grăbit să ajungi în top sau să găseşti locul de muncă la care visezi, înainte de a fi pregătit pentru acest post. Gândeşte-te la fiecare funcţie pe care o vei avea ca la o oportunitate de a-ţi completa setul de cunoştinţe şi de a câştiga experienţă. În generaţia noastră oamenii îşi vor schimba locul de muncă mult mai des ca în generaţia părinţilor noştri. Abilităţile tale dezvoltate cu răbdare oriunde ţi s-a dat de lucru, vor fi un mare atu ori-încotro te vei întoarce.

14. Cristos nu cheamă oameni calificaţi, ci îi califică pe cei pe care îi cheamă

De prea multe ori noi tinerii credem că trebuie să le ştim pe toate înainte de a fi gata de slujire. Dumnezeu însă îşi doreşte doar oameni după inima Lui (1 Samuel 13:14, Faptele Apostolilor 13:22). De aceea petrece timp cu Domnul în fiecare zi, şi fii atent la dorinţele lui cu privire la viaţa ta.

15. Învinge-ţi teama

Frica te va înconjura de multe ori în viaţă, fie în momentul în care eşti într-o situaţie de criză, fie când ţi s-a încredinţat o nouă responsabilitate, fie când trebuie să ajuţi pe cineva drag cu un sfat într-o problemă majoră. Cunoaştem fiecare senzaţia aceea de frică ce o simţim ca un gol în stomac. Când frica vrea să te cuprindă, vei crede că planurile şi gândurile lui Dumnezeu pentru tine sunt de pace şi nu de nenorocire? Când înaintea ochilor frica te face să vezi doar un zid de netrecut, vei avea încredere că El este cu tine şi atunci când treci prin ape? (Ieremia 29:11, Isaia 43:2)

16. Nu lăsa urgenţele să te sufoce

Fă-ţi o listă de priorităţi în fiecare zi. Care e cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci azi? Nu-i lăsa pe alţii să-ţi facă programul, ci creează-ţi un orar în care ai tot timpul necesar pentru a-ţi îndeplini responsabilităţile. Eu sunt o persoană care funcţionează cu astfel de liste de priorităţi, şi pot să spun că întotdeauna am reuşit să-mi îndeplinesc programul la timp, fără stres.

17. Bucură-te de libertate

La 20 de ani ai posibilitatea de a face toate acele lucruri pe care dintotdeauna ai vrut să le faci. Poţi să vizitezi locurile pe care întotdeauna ai vrut să le vezi. Poţi lua un curs de gastronomie sau de ce nu poţi învăţa limba japoneză dacă vrei. E timpul în care poţi lucra din greu şi de asemenea te poţi juca din greu. E timpul în care să te bucuri de ceea ce ai, nu să te plângi de ceea ce nu ai! Gândeşte-te că ai timp şi timpul valorează atât de mult. Nu vei mai avea la fel de mult timp liber şi la fel de multă libertate de mişcare ca acum decât peste vreo 40 de ani la pensionare.

18. Cultivă-ţi disciplina

O disciplină bine cultivată te va ţine organizat o viaţă întreagă. Chiar dacă îţi aduce aminte de anii copilăriei, să ai stabilită o oră de culcare şi o oră de trezire dimineaţa e un obicei foarte bun. Apoi, un orar făcut cu înţelepciune de-a lungul zilei îţi va oferi în mod sigur mai mult timp liber pentru tine. Şi asta îţi doreşti, nu? Fii disciplinat de asemenea şi cu odihna ta şi cu alimentaţia. Ia un sabat. Mănâncă sănătos.

19. Scrieţi rugăciunile într-un jurnal

În timpul tău devoţional un lucru care te va ajuta foarte mult e să ţii un jurnal în care să-ţi notezi dialogul tău cu Dumnezeu. Scrieţi zi de zi câteva rânduri privind nevoile tale în rugăciune şi vei descoperi peste săptămâni, recitindu-ţi jurnalul, cum Dumnezeu răspunde rugăciunilor tale. Opreşte-te şi mulţumeşte-i lui Dumnezeu pentru rugăciunile la care ţi-a răspuns recent şi ai răbdare în continuare pentru împlinirea timpului său perfect şi pentru răspuns în celelalte rugăciuni.

20. Visează

“Domnul să-ţi fie desfătarea, şi El îţi va da tot ce-ţi doreşte inima!” (Psalmul 37:4). Visează. Lasă-l pe Dumnezeu să pună visuri în inima ta. Roagă-te. Fă-i loc tot mai mult lui Dumnezeu în viaţa ta şi lasă-l să lucreze în tine şi prin tine. Nu lăsa ca lumea să-ţi fure viziunea, optimismul şi pasiunea. În timp ce îţi urmăreşti visul, nu uita de Cel care ţi-a dat visul şi curajul!

Advertisements

One thought on “

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s