Pierderi tragice şi fundaţii slabe

În 1923, preşedinţii a şase instituţii americane prestigioase au venit la Chicago pentru o întâlnire a celor mai buni finanţişti din lume. Printre particpanţi se afla şi Jesse Livermore, cel mai renumit speculant la bursă din Wall Street, din acea perioadă. Se aflau acolo oameni foarte bogaţi, cu o poziţie şi o influenţă deosebită. Cu toate acestea, după 25 de ani, aceşti şapte oameni au descoperit că lumea nu oferă destul. Unul dintre ei a murit în închisoare, altul a înnebunit. Doi au murit fără nici un ban, iar trei dintre ei s-au sinucis. Toţi au stăpânit la perfecţie arta de a avea cu ce trăi, dar nici unul nu a învăţat cum să trăiască.

Acum, la fel ca şi atunci, este greu de găsit calitatea în viaţă chiar şi în cele mai îmbelşugate societăţi. De ce? Eu cred că aceasta se datorează atitudinii predominante a societăţii faţă de viaţă, muncă şi investiţii, care diferă din punct de vedere istoric şi biblic. Din perspectiva societăţii şi a guvernului, noi am apărut în această lume strict întâmplător. Acesta înseamnă că noi suntem doar animale, care căutăm să ne împlinim nevoile:

1. Scopul muncii este de a face orice este necesar pentru a obţine succes. Indicatorii succesului sunt banii, posesiunile şi influenţa.

2. Deoarece viaţa este scurtă, stilurile de viaţă urmăresc satisfacţia imediată – obţinerea de cât mai multă plăcere posibilă şi cât mai repede. Aceasta conduce la un consum mai ridicat acum şi la mai puţine economii pentru viitor. Un nivel ridicat al datoriilor şi o continuă folosire a creditului se consideră a fi un mijloc acceptabil pentru un asemenea stil de viaţă.

3. Investiţiile se bazează pe stategii de îmbogăţire rapidă, pe termen scurt ca orizont de timp. Perioadele de declin ale ciclurilor economice sunt văzute ca o tendinţă constantă de supravieţuire economică.

4. Nu există un obiectiv final sau moralitate. Etica este relativă şi ceva personal. Ea în general poate juca un rol (eventual) atunci când se iau decizii pentru cheltuieli sau investiţii.

În contrast cu aceste puncte de vedere, perspectiva biblică afirmă că noi existăm datorită mâinii creatoare a lui Dumnezeu. Noi suntem în esenţă fiinţe spirituale, având un scop etern:

1. Scopul muncii este de a ne folosi talentele dăruite de Dumnezeu pentru a-i sluji pe ceilalţi sau pentru a urma o chemare. Indicatorii succesului sunt pacea cu Dumnezeu, dragostea arătată altora şi mulţumirea.

2. Întrucât viaţa eternă este posibilă, un stil de viaţă care urmăreşte obţinerea unor recompense cu valoare eternă ar fi mai potrivit. Aceasta conduce la mai puţin consum acum, la mai multe economii pentru viitor şi la acordarea de ajutor altora. Un nivel ridicat al datoriilor şi continua folosire a creditului este descurajată, fiind considerată că aparţine unui stil de viaţă anormal şi înrobitor.

3. Investiţiile pot fi realizate folosind strategia ”încet dar sigur” şi un orizont de timp mai îndelungat. Ciclurile economice sunt pregătite printr-o strategie de economisire şi diversificare.

4. Fiindcă Dumnezeu are un scop moral pentru creaţia Sa, trebuie ca o lege a semănatului şi a recoltatului să predomine. Etica, bazată pe înţelepciunea biblică, joacă un rol important atunci când se fac investiţii sau cheltuieli.

Societatea noastră poate alege să ignore Biblia, dar la nivel personal, încă putem alege să ne pregătim pentru ineviabilele furtuni ale vieţii, urmând principiile biblice. Aşa cum Isus a spus: ”Dar cine aude şi nu face, se aseamănă cu un om, care a zidit o casă pe nisip, fără temelie. Şi s-a năpustit şuvoiul asupra ei, ea s-a prăbuşit îndată, şi prăbuşirea acestei case a fost mare” (Luca 6:49).

Advertisements

One thought on “Pierderi tragice şi fundaţii slabe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s