Babilonia (1)

A fost o vreme cand s-a vorbit foarte deschis despre tv ca fiind sugativa spiritualitatii, inamicul nr.1 al crestinului. Comparand antenele vechi de tv cu niste furci, cineva spunea ca diavolul priveste cu satisfactie deasupra caselor, si unde vede cate-o furca de-a lui, spune cu satisfactie: Si asta e casa mea, si asta… Si ce programe tv aveam atunci? Cu portia, pentru ca trebuia sa fim buni de munca dimineata devreme. Ciudat ca tocmai astazi, cand grila programelor tv s-a dezvoltat, si nu catre o zona a culturii si a moralitatii, ci, dimpotriva, glasul avertizarilor s-a cam stins.
Eheeei, nu ne-am lasat convinsi prea usor: s-a spus ca trebuie sa fim la curent cu ce se intampla in lume, ca trebuie sa ne uitam la telejurnal, poate si la starea vremii…, la teleenciclopedia; ca ai nostri copii sa nu se duca la vecini, sa-i putem controla mai usor acasa..

Colegii ma considerau incult pentru ca nu vreau sa merg la un film. Si uite asa, am ajuns sa ne obisnuim sa traim cu radiatiile, cu stresul, dar si cu televizorul. Ca sa facem fatza. Suntem cunoscuti in lume ca cei care nu bem alcool si nu fumam. Ne-a fost rusine sa se spuna despre noi si ca nu avem televizor… Suna prea fanatic, (Ecl. 7,16)  si ne-a fost teama… Dar si teama de o consacrare deplina, teama ca poate n-am gasi depline satisfactii doar in lucrurile spirituale, teama de a ne desprinde total de lume si de placerile ei…

Mai sunt valabile azi argumentele de acum 20 de ani? Daca nu ne-am convins atunci, e vremea sa ne convingem acum. Priviti la stiri! Trebuie sa fim la curent cu ce se intampla in lume: un barbat a violat un copil, mai multi, o femeie i-a dat in cap barbatului in timp ce acesta dormea, crima cu sange rece, 30 lovituri de cutit, un altul s-a imbatat si a facut fel de fel de prostii… Si tot acest buletin de stiri pe scurt, plin cu faptele diavolului, este prezentat pe fondul unei muzici ritmate, innebunitoare. Nu stiu daca ati dat atentie muzicii care insoteste stirile pe scurt.

De regula suntem atenti la imagini, iar sunetele intra absolut fara nici un discernamant: Aaa, dar eu nici nu am auzit muzica! Incercati si fiti atenti la muzica de la stiri: o muzica groaznica, pur si simplu niste zgomote ritmate, parca gandite inadins ca impreuna cu stirile despre violuri, talharii, crime, sa-ti ridice tensiunea, sa te streseze, sa te tampeasca. In folosul cui?… Urmeaza accidente, catastrofe naturale sau rutiere, prezentate cat mai socant, accelerat, fara prea multe amanunte, intr-un limbaj telegrafic, dar cat mai socante. Ne-am obisnuit deja demult cu ele. De aceea si se cauta stiri senzationale. Dupa publicitate va urma un film cu paianjeni mortali sau cu un tren scapat de sub control si urmarim actiunea cu rasuflarea intretaiata. Luati-va pulsul! Dar ochii? Dar nervii? Dar mintea? Cred ca nu exista mai cumplit mestesug de tampenie… Tot nu ne-am convins?… Mai e loc de rugaciune inainte de culcare, de meditatie la studiul biblic?  Mai putem visa locurile pe care Isus ni le pregateste?… Dar avem un avantaj: suntem la curent cu ce se intampla… Am vrut doar sa ne uitam un pic la stiri, la prognoza vremii si… poate un pic la Babilonia…

Un copil cu probleme de sanatate, cu inadaptabilitate scolara, a carei matusa se plangea de starea ei, de lacunele de educatie. Parintii nu au televizor, dar matusa are… si au rugat-o pe matusa: daca vrei sa facem ceva pentru copilul acesta, hai sa punem televizorul in pod macar pentru perioada trimestrului scolar. N-a fost de acord, a spus ca trebuie educat copilul la ce sa se uite si la ce nu. Iar nemultumirea si acuzele fata de parinti au continuat. Explicatia era simpla: nu putea sa renunte la cate o telenovela preferata.

Cand cei din vechiul Israel au cerut un imparat, Dumnezeu le-a spus: nu e voia Mea, dar daca voi vreti, fie! Dar va avertizez: astea si astea sunt consecintele! Le veti suporta! Sa nu ziceti ca nu v-am spus. Urmarea? Decaderea si in cele din urma, robia! Cand si noi am cerut televizor, Dumnezeu ne-a spus: nu este voia Mea, dar daca voi vreti, fie! Dar sa nu ziceti ca nu v-am spus! Urmarea? Idem.

sursa: intercer

autor: Benoni Catana

Advertisements

3 thoughts on “Babilonia (1)

  1. daca tot esti asa pornit impotriva tehnologiei, de ce te folosesti de blog?in momentul de fata nu mai ai nevoie nici de tv… avand acces la internet:)

  2. Nu am nici o alergie irationala la tv in sine. El este doar o inventie mecanica si este, in esenta lui, amoral, adica nu e nici bun, nici rau. Ceea ce scrie mai sus se refera la tv ca si programe, si tot ceea ce se emite azi la posturile tv. Din pacate exista multi crestini astazi, care sunt mult mai mult influentati in viata lor de catre Hollywood decat de Domnul Isus Cristos.
    Ramai binecuvantat ppp 🙂

  3. imi place cum ai abordat problema in raspunsul pe care mi l`ai dat.
    da.. este amoral. nu inventia in sine este pacat ci actiunile personale, influentate de ce alegi sa urmaresti.(parerea mea) o zi binecuvantata

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s