Hristos ca boala de nevindecat

Dacă lipseşte ceva vizibil creştinismului, lucrul acela se numeşte pasiune. Pasiunea aceea care te arde, care te scoate în stradă, care te face să cânţi, plângi, ţipi, să sari în sus de bucurie.

Pasiunea care te face să mori cu fiecare mort fără Dumnezeu, să te rogi cu fiecare celulă din trup, să aştepţi pe Hristos ca o mireasă cu urechea ciulită, aşteptând alaiul în poarta casei.

Dacă vrei entuziasm el nu trebuie căutat prin biserici pentru că nu e. Teologia noastră a făcut bucuria praf pentru că sfinţii care se bucură sunt eretici numai buni de puşi pe rug. Hristos iubeşte mutrele pocite, grave, schimonosite, ţepene, ridicole şi constipate. Bucuria e lumească şi poate de aceea nu va fi prezentă în iad, ci numai în rai.

Lipsa naşterii din nou însoţită de o religie găunoasă creează iar lipsă de pasiune, care se vede în felul în care cântăm, predicăm, ascultăm şi facem colecta. Dacă vrei pasiune du-te la un meci de fotbal, du-te la un concert rock pentru că acolo se pune suflet. Noi o folosim cu economie ca să ne ajungă până în necazul cel mare. Păcatul nu naşte oameni pasionali, ci nişte oameni de zăpadă tăcuţi privind cu ochi de cărbune la morcovul pus greşit în loc de nas.

Va trebui să reinventăm pocăinţa. Va trebui să-L reinventăm pe Hristos. Urmarea Lui, zicea Toma de Kempis, trebuie să fiu un foc mistuitor care te arde în cel mai frumos holocaust.

Montesquieu povestea despre un pastor care, după ce a făcut o febră zdravănă, a vorbit numai în versuri. Sănătatea i-ar fi ascuns talentul.

Faceţi duminică dimineaţa o rugăciune în biserici ca să ne ajute Dumnezeu să ne îmbolnăvim grav de Hristos. Să avem parte de o metastază cruntă a bucuriei şi pasiunii care să inoculeze în ceilalţi microbul urmării Celui ce ne vrea plini de Duh. Lăsaţi figurile grave pentru statui…

Advertisements

7 thoughts on “Hristos ca boala de nevindecat

 1. figurile grave pentru statui…si pentru stalpi. niste stalpi suntem, nici ochii nu ni-i mai miscam, de frica sa nu vedem in jur ceva ce ne-ar scoate oblogatoriu din statul si nepasarea in care am adormit. Si cand te gandesti ca, de fapt, toate pornesc din dragoste, pe care o cantam, predicam, vorbim, scriem…ii facem orice! in afara de a o trai. ceea ce este nu egal cu zero, ci merge mult spre minus infinit. Unde e plusul noii vieti in Cristos? Unde e crucea in viata mea? Cel mai bine ar fi sa nu o vad, asta insemnand ca e in spatele meu, acolo unde mi-e locul.

 2. odata o batranica in drum spre sibiu ma sfatuia in autobuz..si imi spune “ce drepturi tinere vrei tu in viata? ..ai un singur drept in aceasta viata. – dreptul de a fi rastignit impreuna cu Christos”. Sa fiu imobilizat pentru cruce fata de lumea asta, dar iubitor fata de oameni.Mai bine sufar in lumea asta ca sa fiu curatit, decat in cealalta o vesnicie.ma bucur si in intristarea mea, Invat sa traiesc cu perspectiva cereasca.Dumnezeu vrea sa ne faca vase de cinste, de onoare, pregatite pentru intrebuintari nobile. Sa nu ramanem vase de ocara, oricat ne-ar costa, orice.
  Radu multumesc de acuratetea si sensibilitatea ta in viata, pentru mine conteaza.
  Sunt mandru de tine. Ma bucur mult prietene ca Dumnezeu te trateaza ca un fiu. vad, simt, cred asta cand ma uit la tine:)

  Eliza, suntem curtenitori cu multi , dar intimi cu putini:).
  Sa ramanem imbracati cu o haina de indurare.
  Domnul sa ne ajute sa traim ce rostim.
  Ai fi in stare sa mori pentru ceea ce spui?

 3. Montesquieu povestea despre un pastor care, după ce a făcut o febră zdravănă, a vorbit numai n versuri. Sănătatea i-ar fi ascuns talentul.

  Faceţi duminică dimineaţa o rugăciune n biserici ca să ne ajute Dumnezeu să ne mbolnăvim grav de Hristos. Să avem parte de o metastază cruntă a bucuriei şi pasiunii care să inoculeze n ceilalţi microbul urmării Celui ce ne vrea plini de Duh.

  Minunat.
  Esti printre putinii oameni ce traiesc dupa Duh
  oare asa ceva poate sa spuna si sora ta tamara despre tine?

 4. da, Alex!!!…chiar daca ne mai ciondanim noi cateodata…dar ii vad frumusetea inimii:) Aseara m-a uimit din nou:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s