Generatia [,]

Se trezeşte dimineaţa şi nimeni nu i-a pregătit micul dejun, cu o mână mănâncă ce e la îndemână, cu cealaltă îşi îndeasă în ghiozdan cărţile şi caietele cu temele poate nefăcute. Alege din maldărul de haine ce nimereşte şi pleacă spre şcoală. Dacă are chef, ajunge şi la ore. Dacă se întâlneşte pe drum cu “gaşca” în care a învăţat să fumeze, amână pe altădată mustrările profesorilor. Oricum n-are cine să-l laude dacă ia o notă mare. După ce pierde toată ziua cu nimicuri amăgitoare, se-ntoarce acasă, îi minte pe cei cu care a fost lăsat că n-are teme de făcut, mai pierde ceva vreme uitându-se la televizor, un pic de mess, apoi adoarme întrebându-se când o să-l sune mama sau tata şi dacă ei se mai gândesc la el.

Fenomenul emigraţiei a stârnit deja multe controverse nu numai în cercurile politice, ci chiar şi în cele mai intime straturi ale societăţii, adică la nivel interpersonal, divizând fizic şi emoţional prieteni, familii şi comunităţi.

Numărul copiilor lăsaţi singuri acasă creşte alarmant… Tot mai mulţi părinţi iau drumul emigrării cu un singur scop: un trai mai bun! Cei mai mulţi se amăgesc şi visul orb face victime într-o altă generaţie care nu mai stă cu cheia la gât că tata şi mama sunt la fabrică, ci cu telefonul mobil ca nu cumva să rateze vreun apel cu +0 în faţă.

“Vezi, că eu mă sinucid la noapte” – şi a facut-o, cu puşca tatălui, în urma discuţiei telefonice cu părinţii plecaţi la muncă în Spania, avea 14 ani. Un altul la doar 12 ani s-a spânzurat pentru că nu a suportat gândul că mama urma să plece iar la muncă în Italia. În total sunt vreo doisprezece care au recurs la astfel de fapte şi încă 350.000 care ajung maturi la doar câţiva ani. Cad victime depresiei şi tristeţii, au rezultate slabe la şcoală, iar adolescenţii devin vicioşi, (tutun, droguri, alcool) şi au probleme cu poliţia. 25% din copiii intervievaţi au spus că simt că nu-i iubeşte nimeni şi tot atâţia se simt nefericiţi.

Psihologul Mircea Miclea spunea: „Dacă până acum, cea mai mare incidenţă a ratei depresiilor era în jurul vârstei de 27 de ani, acum a coborât la 14-16 ani. E foarte grav, iar problemele au devenit clinice.”

Cei mai mulţi copii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate o duc bine material, au telefoane mobile, DVD, MP3 playere, calculatoare performante, biciclete şi alte astfel de visuri ale copilăriei moderne. Un câştig care se pierde însă în marea de efecte negative. Psihologii mai spun că adolescenţii lăsaţi singuri acasă se gândesc că peste doi, trei ani o să-şi ia viaţa în propriile mâini şi optează pentru aşa zise-le meserii bine plătite: fotbalist, fotomodel, cântăreţ, dansatoare.

Au de toate, numai afecţiune, dragoste nu simt… Banii, hainele şi casa nu le ţin loc de îmbrăţişări, sărutări, vorbe calde şi încurajatoare, de altfel acestea din urmă fiind gesturile care pot face din ei oameni…

Fenomenul emigrării părinţilor aduce după sine mult mai multe efecte negative decât pozitive. Aceşti copii lăsaţi de izbelişte azi, vor deveni părinţi care-şi vor abandona cu uşurinţă proprii copii nu peste mult timp, poate chiar mâine, sub o formă sau alta.

Aceşti copii sunt noii orfani ai României, iar acest statut nu-l pot accepta; tocmai din acest motiv o parte dintre ei aleg să se sinucidă.

Ce-i de făcut? Nici nu ştii cui să adresezi întrebarea…

Biserica nu se implică, statul nu e impresionat, rudeniile s-au săturat de ei şi noii orfani ai României nu-şi înţeleg rolul în istorie… Sunt o virgulă, zic eu, o virgulă a istoriei ce încheie o idee, o filozofie de viaţă dând startul alteia: una mai nonconformistă, mai tristă şi fără afecţiune, mai dezinteresată şi fără speranţă, mai laică şi fără spiritual, una mai aproape de sfârşit de lume…

(Aceasta a fost radiografia unei generaţii lipsite de apropierea părintească.)


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s