Plaja păcătoasă

Căldura de afară şi vacanţa cu examenele trecute ne îndeamnă să strivim câteva cuburi de gheaţă între dinţii de plastic şi să mestecăm o problemă etică cu gust de American Cola.
Cât de demonice sunt plajele, marea, scoicile şi Vama Veche? Două tabere cu două idei paralele ca şinele de cale ferată.

Prima tabără zice: „Slipul, pantalonii scurţi, costumul de baie şi alte fineţuri, interzise cu desăvârşire. La plajă sunt femei perverse fără sutien, prilej de ispită şi tulburare. Locul sfinţilor nu-i la Eforie-Nord. Punct.”

A doua tabără grăieşte: „Dumnezeu a creat marea, soarele şi Mangalia. Dacă ai mintea curată şi te duci numai pentru soare şi nu pentru tanga atunci eşti liber.”
Prima tabără vine cu replica: „Te poţi bronza şi în saloane speciale sau pur şi simplu pe balconul apartamentului.” Tabăra doi: „Şi cum rămâne cu scoicile şi cu mirosul de alge putrede şi sarea de pe buze?”
A apărut şi a treia opinie, mai nuanţată, mai subtilă.

Există plaje private unde nu ajung toate paparudele. Există locuri dosnice, costume de baie generoase, ochi închişi.

Adică plaje pentru penticostali şi adventişti. S-a încercat, şi am avut şansa să văd cu ochii mei la Băile Felix, o idee excepţională de a împăca plaja cu Dumnezeu. În costum de baie şi cu baticul pe cap. Soluţie ingenioasă de român spiritual şi haios fără reumatism.

Atunci care e verdictul, soluţia? Mergem la mare sau nu mergem? E suficient muntele? Îl vedeţi pe Isus stând la plajă cu ucenicii? De ce să vadă alţii bucăţi din trupul tău?

Poate acum cativa ani răspunsul unora era categoric. Fă un duş rece, bronzează-te pe acoperiş sau pe şantierul bisericii.

Acum după cum văd felul în care se îmbracă surorile mele prin biserici, îi trimit pe toţi la mare pentru că suntem suficienţi de pregătiţi ca nimic să nu ne mai şocheze…

Advertisements

One thought on “Plaja păcătoasă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s